sobota, 10. srpna 2013

Jak nebýt Čechem v 10 krocích

Ať chceme nebo ne, velkou měrou jsme určováni prostředím, ve kterém vyrůstáme a žijeme. Mnoho z nás je odmalička vystaveno tomu nejhoršímu – češství. Téměř všichni se proto občas přistihneme při chování, které nelze označit jinak než jako české. Jak těmto zvířecím pudům nepodlehnout a zůstat slušným člověkem i mezi Čechy?
Nekrást: Kradení je národním sportem české svoloče, v této disciplíně nemá Čech konkurenci. Chybí mu v tomto ohledu jakékoliv skrupule, bez mrknutí oka okrade přátele, sousedy i vlastní rodinu. Mezi Čechy je toto chování běžně tolerováno, to ale neznamená, že se tak musíme chovat s nimi.
Neuplácet: Čech nedokáže hrát fair – tak jako nechápe, že zákony platí stejně pro všechny, tedy i pro něj, je mu naprosto cizí i koncept rovných šancí. Z pozice síly či pro sebemenší výhodu neváhá udělat cokoliv, třeba za pětikorunu prodat svoji matku.
Používat mozek: Čech žije v paralelním světě svých předsudků a paušalizací. Opravdu jsou všichni příslušníci jedné skupiny zaměnitelně stejní? I dítě je v tomto ohledu zralejší, než „dospělý“ Čech.
Respektovat ostatní: Všimli jste si, jak se Čech chová ke slabším, například komunikuje s dětmi? „Nesahej na to, přestaň, buď zticha!“ A jak česká lůza plive po chudých lidech či menšinách, netřeba připomínat. Jen je-li tvrdě vykázán do svých mezí, chová se patřičně úslužně. Jinak se však Čech povyšuje nad každého, připadá si ze všech nejchytřejší. Zkrátka platí výrok jednoho Hornorakušana: „Čech je jako cyklista – nahoru se hrbí, dolů šlape.“
Komunikovat: Čech je autista, který se neumí vyjádřit jinak než konfrontací, často i pěstmi. Všimli jste si, jak se spolu Češi baví? Halekají jeden přes druhého, aniž by se skutečně poslouchali a reagovali na argumenty. My jsme dospělí lidé a dokážeme si naslouchat a porozumět.
Nepoužívat násilí: Je-li konfrontován s něčím, co přesahuje jeho primitivní vidění světa (např. nezištné chování nebo ohleduplnost), reaguje odmítáním a agresivně to potírá. Člověk na potkání neuráží ani kolem sebe nemlátí!
Nežít jako hovado: Čech se chlubí tím, že se živí odpadky celé Evropy. Obléká se nejhloupěji, jak dokáže, a bydlí v čemkoliv, co má střechu nad hlavou – panelák je jeho přirozený habitat, a když do rukou dostane historickou budovu, musí ji zdemolovat. A taky vám Češi ze zelného vnitrobloku udělali parkoviště?
Mluvit česky: Čech se dorozumívá zvláštní hatmatilkou zvanou čestyn. Tento pajazyk nezná interpunkci ani správné skloňování, o nějaké stylistice či metaforickém vyjadřování nemluvě.
Mít hodnoty: Samozřejmě jiné než jen peníze, což je kompas, podle kterého se orientuje Čech. Právě tím, že věříme v něco víc než jen plný žaludek, se jako lidé odlišujeme od Čecha v prvé řadě.

Čechům už každopádně není pomoci – morálku či smysl pro realitu nikdy nenajdou. Dali jsme jim šanci tisíckrát, oni ale bořit a ničit nepřestanou. Jediné řešení pro naši zemi je jejich vypuzení někam, kde již nebudou páchat žádné škody. Co nejdál odtud!