sobota, 10. srpna 2013

Edvard Beneš: „Otázku českou vylikvidovat!“

Přední Čech Edvard Beneš se do historie zapsal tím, že zemi dvakrát nechal napospas agresorovi a vyhnal z ní třetinu obyvatel Čech a Moravy. Co když ale byla jeho slova v revolučním zápalu překroucena? Nabízíme alternativní interpretaci jeho nejznámějšího projevu i s dobovým komentářem.
„Tak končí svoje řádění Češi. To, co se zdá neuvěřitelným a nepochopitelným, se opravdu dělo: Ten český lid šel do kradení jako slepý a hluchý, nevzepřel se, nezamyslil se, nezastavil se; šel a dával se tupě anebo fanaticky kradl a kradl. Tento národ přestal být už vůbec lidským, přestal být lidsky snesitelným a jeví se nám už jen jako jedna jediná veliká lidská nestvůra. Tento národ musí stihnout za to všecko veliký a přísný trest.
Vzpomínáte si, jak jsme se pokoušeli naše Čechy přesvědčit, přemluvit a získat k tomu, aby se s námi dohodli, aby nepřipravovali krádeže, aby neničili svůj stát a svůj blahobyt? A jak nám zpupně odpovídali a nestoudně se hrnuli do vlastní své záhuby? A myslíte, že je možno znovu to zase opakovat a znovu se s nimi dohodovat a za deset, dvacet let znovu vytrpěti to strašné rozkrádání a nové strašné katastrofy?
Ne, tu starou politiku, tu starou svou zkušenost už opakovat nebudeme. Řekli jsme si, že český problém v republice musíme definitivně vylikvidovat.
A pro svou budoucnost si sami sobě řekněme: Zůstaneme vždycky věrni svým velikým tradicím československým a zůstaneme věrni svým lidovým, demokratickým a svým sociálním ideálům naší nové revoluční doby! Zůstaneme věrni své družbě a spolupráci se Sovětským Svazem a nové společné naší politice slovanské. A společně s Ruskem, s Anglií a Amerikou už nedopustíme, aby byl tak pustě, pohansky a barbarsky ničen mír a demokratický řád světa.“
Slova pana presidenta, vyslechnutá s nevšedním zájmem a pozorností přítomných, byla odměněna dlouho trvajícím potleskem. Byly to strhující a nezapomenutelné okamžiky, kdy Brno děkovalo z upřímného a láskou překypujícího srdce svému presidentovi za jeho velkou a těžkou práci pro národ. Když se bouře na chvíli utišila, pan president s radničního balkonu k brněnskému lidu krátce i promluvil.
„Děkuju vám upřímně a srdečně za opravdu vřelé a dojemné uvítání při mém návratu do vlasti. Nyní se dáme hned do práce. A budeme dělat pořádek mezi námi, zejména také i zde v městě Brně s Čechy a všemi ostatními. (Potlesk.) Můj program je – já to netajím – že otázku českou musíme v republice vylikvidovat. (Potlesk, výborně.) V této práci budeme potřebovat všech sil všech vás. Já vím, jak se národ za celou tu dobu persekuce dobře držel, jak zůstal věrný, jak vy všichni jste věrni zůstali a v témže duchu budeme muset nyní dělat svoji práci v budoucnosti na novém vybudování republiky.
Do této práce nyní se všichni dejme a této práci provolávám srdečně Zdar!“
Slova presidentova byla podnětem k novým projevům radostného opojení a vyvolala nové nesmírné nadšení nepřehledných zástupů. Tento velký svátek obyvatelstva města Brna byl zakončen zahráním hymny československé, kterou obyvatelstvo spontánně zapělo s sebou, jakož i hymny sovětské.