neděle, 25. srpna 2013

Češi mají nemocné srdce a chybí jim mozek, ukazují karikatury

Štvaní Čechů proti ostatním obyvatelům ČR vadí stále více lidem. Na popud iniciativy Čechy v ČR nechceme proto vznikla unikátní sbírka karikatur odhalující typické české vlastnosti. Častým motivem jsou prasata, chybějící mozek, nemocné srdce nebo stádovitost.

„Přehlídka českých vlastností bohužel není veselá podívaná. Jedná se o smutnou realitu, která volá po reakci, po hlase odporu,“ uvedl Karel Roztočil z iniciativy Čechy v ČR nechceme. „Ukazuje se, že mezi českými národními vlastnostmi není vlastně nic pěkného.“
Karikatury nakreslili členové České unie karikaturistů (ČUK). Kromě ČUK se ale do karikování zapojili i další umělci, například ToyBox nebo skupina Ztohoven. Vybrané práce budou k vidění v Centru současného umění DOX na podzimní výstavě Kde domov můj? zabývající se reflexí tématu domova a pojmů s ním spojených, jakými jsou vlast, národ, identita. Výstavní projekt představí práce českých a zahraničních umělců i výběr děl zaslaných na základě výzvy umělcům a široké veřejnosti, která je otevřena do 31. 8. „Pokud je představa domova tradičně spojena s pocity bezpečí a jistoty, lze bez nadsázky říci, že důsledkem znechucení stavem věcí veřejných se řada lidí stahuje do soukromí, představa domova se postupně „scvrkává“ a naše motivace podílet se na utváření širšího, „sdíleného“ domova – města, kraje či regionu, se vytrácí. Této rezignace využívají političtí oportunisté a demagogové, kteří takto vyprázdněný veřejný prostor vyplňují nacionalistickou rétorikou. Projekt Kde domov můj? vychází z přesvědčení, že každý má mít možnost se k položené otázce vyjádřit a na utváření sdíleného domova se podílet,“ říká Jaroslav Anděl, umělecký ředitel centra DOX.    
Nejbližší akce iniciativy Čechy v ČR nechceme je diskusní panel Předsudky v nás věnovaný předsudečnému a nacionalistickému chování českých obyvatel vůči menšinám. Ten proběhne ve středu 4. září od 18.00 v prostorách centra DOX.