středa, 17. července 2013

Michal Viewegh je s námi


Spisovatel Michal Viewegh jde s námi proti Čechům. Napsal: "Z pozorování Čechů před švédskými stoly by moderní sociologové mohli načerpat veškeré potřebné poznatky. Zbavili bychom se tak konečně některých odvěkých mýtu - například o české údajně nebojovné, ba přímo holubičí povaze; tvrdím, že člověk, který alespoň jednou zažil Čechy v situaci, kdy během snídaně začala docházet šunka, by takový nesmysl nikdy nevyslovil. K zbourání jiného známého mýtu - o slovanské vzájemnosti - zase úplně stačí být náhodným svědkem toho, jak ruští manželé předběhnou českou rodinu ve frontě na vejce na slanině.
Zeměpisná poloha ČR vydává Čechy všanc nejrůznějším vlivům: proč bychom se jinak nutili do nízkotučných jogurtů a do těch nechutných corn flakes, když ve skutečnosti by vůbec nejraději posnídali tradiční ostravskou klobásu s kremžskou hořčicí? Takže si dají nejprve klobásku, a hned potom corn flakes a jogurt... Velikost českých snídaní ostatně výmluvně vypovídá o odvěké nejistotě jejich národní existence. Francouzi nebo Američané, národy velké a silné, si mohou nandat okázale málo, ale Čech nikoliv. Radši se, Máňo, pořádně najez, kdo ví, co bude zejtra... Čím křehčí dějiny, tím bytelnější porce. Jakoby Češi věděli, že je v ČR nebudeme chtít! A i kdyby nakrásně žádnou hladovou zkušenost v genech neměli, je tu jiný podstatný argument: ten jogurt je úplně zadarmo! Čili ho buďto musí sníst, nebo ho propašovat na pokoj (a k němu pro jistotu ještě dvě bábovky, talíř pršutu, ementál, máslo, pět housek a dva pomeranče).
Je to opravdu tak zlé? Jsou Češi opravdu takhle neomalení, sobečtí, vypočítaví a tak dále? Možná namítnete, že vaše zkušenost je jiná, že vy jste u švédských stolů viděli i Čechy zdvořilé, ohleduplné - ale nemylte se. Češi jsou smějící se bestie.
Co říkáte? Co ti zdrženliví Češi, které jste viděli?
Nesmysl. Ti už byli určitě po jídle."
Čechy v ČR nechceme!